De Nederlandse beddenfabrikant Auping is hét voorbeeld van volledig circulaire textielproductie. Het is Auping als eerste Europese bedrijf gelukt om de duurzame cirkel van textiel volledig te sluiten.

Auping dient als ‘proof of concept’ voor circulair textiel. Hun innovatie heeft de weg gebaand voor andere bedrijven om textiel 100% circulair te produceren.

De ‘closed loop’ van Auping

Matrashoezen zijn vaak gemaakt van samengesteld textiel, waardoor recycling niet mogelijk is. Auping ontwikkelde een matrashoes van 100 % polyester. Deze hoezen kunnen na gebruik vervezeld worden en tot granulaat (rPET) gemaakt, ofwel de hoes wordt teruggebracht naar haar oorspronkelijk grondstoffen. Hiermee kan Auping weer nieuwe textielproducten maken, zonder nieuwe materialen te gebruiken. Een volledig duurzame loop.

De eindeloze mogelijkheden van circulair textiel

De circulaire loop van Auping bewijst dat monomaterialen volledig zijn her te gebruiken. Er lijkt geen einde te zitten aan het aantal productie-loops met dezelfde grondstoffen.

Zillion Cycles oprichter Job Dröge werkt al jaren samen met Auping. Wij werden geïnspireerd door deze duurzame innovatie, en hebben ook, in samenwerking met textielfabrikant Innofa, de loop van post industrial waste met succes gesloten.

Het goede nieuws: deze circulaire loop beperkt zich niet tot matrashoezen. Vrijwel alle textielproducten kunnen, bij 100% monomateriaal, volledig duurzaam worden geproduceerd. Zo deden we dit al voor de zorghoezen van Joy in Care, maar ook bedrijfskleding en industriële cargonetten zijn volledig duurzaam te maken!