Elastica is een bekende Oostenrijkse matras-producent, met circulariteit als belangrijke doelstelling. Hun missie: betere producten met goede zorg voor het milieu en hergebruik van grondstoffen.

Maar welke delen van een matras kun je volledig circulair maken? En hoe?

De uitdaging: van de slaapkamer naar de verbrandingsoven

Bij een matras is de hoes gemaakt van textiel. Om dit deel circulair te krijgen vormen de verschillende vezelsamenstellingen een groot probleem.

Een matrashoes kan bijvoorbeeld bestaan uit katoen, polyester en polyamide. Deze samengestelde materialen zijn na gebruik niet meer te scheiden, waardoor ‘van de slaapkamer naar de verbrandingsoven’ vaak de enige oplossing is.

Onze uitdaging: hoe veranderen we dit in: ‘van de slaapkamer naar een nieuw product’?

De oplossing

Producten van 100% monomateriaal zijn volledig her te gebruiken. Met name polyester is hierbij een duurzame keuze. Je kunt dit materiaal met weinig energie re-granuleren (terugbrengen naar de grondstoffen). Hiermee kun je vervolgens allerlei nieuwe producten maken: matrashoezen, maar ook fleece truien en sportkleding.

Onze aanpak

Stap één van de circulaire loop is uiteraard een duurzame productie.

Een matrashoes bestaat uit vijf tot tien componenten: de textiele buitenkant, maar bijvoorbeeld ook de naaigaren en de rits. Voor volledig hergebruik moet elk van deze componenten van 100% monomateriaal gemaakt zijn.

We hebben de matrashoezen van Elastica per component getest. Ontdekten we een afwijkende vezel? Dan hielpen we Elastica in het aanpassen of veranderen van dit component tot het 100% monomateriaal was.

De volgende stap is het recyclen ná gebruik. Matrassen gaan zeker tien jaar mee, dus moeten ze goed traceerbaar zijn.

Voor elke Elastica matrashoes leveren wij daarom een unieke RIFD tag. Dit digitale label vertelt welke materialen zijn gebruikt, zonder bedrijfsgevoelige informatie te lezen. Hierdoor kan men de matrashoes eenvoudig scheiden van andere materialen en in de juiste fabriek re-granuleren.

Het resultaat: 100% circulaire matrashoezen

De matrashoezen van Elastica zijn nu 100% duurzaam. De hoezen gaan na gebruik naar de juiste fabriek en het granulaat kan weer verwerkt worden tot nieuw textiel.

Dit hele proces is even simpel als effectief: door gebruik van monomateriaal en RIFD tags is direct een groot gedeelte van het matras circulair!